10/16/2017

Ensimmäiset viikot

Olen ollut Puolassa nyt kaksi viikkoa. Osaan lausua puolan kieltä jo niin, että minua ymmärretään. Osaan kaupassa asioidessani pyytää fakturaa, jonka tarvitsen, jotta saan ruokaan käyttämäni rahat takaisin. Ravintolassa osaan tilata pierogiannoksen smetanalla ja vedellä, ja julkisen liikenteen käyttö onnistuu ongelmitta.

Elämä Puolassa alkoi Wroław Głównyn rautatieasemalta

Ensimmäinen päivä oli pitkä. Heräsin kolmen aikaan aamusta ja olin Domaszkówn juna-asemalla Suomen aikaan kahdeksalta illalla. Tuleva ensimmäinen viikko meni lähinnä uuden opetteluun, uudessa "koti"kylässäni Bystrzyca Kłodzkassa kävelyyn ja muihin vapaaehtoisiin tutustumiseen. Täällä on suomalaisten lisäksi vapaaehtoisia Saksasta, Ukrainasta, Itävallasta, Romaniasta, Iso-Britanniasta, Italiasta, Ranskasta, Portugalista ja Turkista. Lisäksi virallisia työntekijöitä on Portugalista ja Intiasta. 

Kulttuurishokkia en saanut, sillä sää, luonto ja tavat ovat hyvin samanlaisia Suomessa. Asiat, jotka ovat oikeasti eri tavalla Suomessa, ovat mm. arkkitehtuuri (esim. Bystrzyca Kłodzka on vanha kylä ja arkkitehtuurikin on sen mukaista) ja VUORET! Lähes joka kerta ulkona kävellessäni tuijotan vuoria, koska ne ovat jotain spesiaalia mitä esimerkiksi kotikaupungissani ei juuri ole, ja nyt kirjaimellisesti elän paikassa, jota vuoret ympäröi.

Vuorimaisemaa matkalla läheiselle juna-asemalle
Kotikylän keskus
Toinen viikko Puolassa oli huikea. Se alkoi YouthMaSterilla, joka on mun projekti täällä. Tiivistettynä siinä on kyse vuorovaikutuksesta. Tällä "leirillä" oli kahden eri puolalaisen koulun nuoria, jotka työskentelivät yhdessä. Heidän piti keksiä jokin tuote tai palvelu ratkaisemaan jokin arjen ongelma. Kun idea oli valmis, suunnittelivat he logon ja mainoksen keksinnölleen. Youthmaster ei ollut pelkästään tuotteen tai palvelun ideointia, vaan se sisälsi myös muita aktiviteetteja, kuten workshopeja, pelejä ja esitelmiä. Suurin osa em. asioista oli englanniksi, sillä yksi ohjelman tavoitteista on antaa nuorille rohkeutta puhua englantia. Minä pääsin pitämään esitelmää Suomesta, ja nuoret olivat kiinnostuneita erityisesti suomen kielestä, josta puhuimme yhdessä useaankin kertaan.

Minä, Mercedes, Valentina ja puolalaisia nuoria, ihan huippuporukkaa!

Erityisen upean kokemuksen tästä Youthmaster-viikosta teki se, että pääsin kuulemaan ja kysymään puolalaisesta kulttuurista nuorten kautta. Meillä oli tosi hauskaa, kun keskustelimme maidemme kielistä ja yritimme puhua niitä vuorotellen. Viimeisenä Youthmaster-päivänä, eli torstaina oli niin hauskaa, etten olisi halunnut lähteä töistä ollenkaan. Porukka oli aivan huippuluokkaa ja mulla oli älyttömän hauskaa. En olisi voinut keksiä parempaa tapaa viettää välivuotta!

Ryhmä, jossa vietin unohtumattoman Youthmaster-viikon

Nyt, 16.10.2017, istun EFM:n toimistolla. Tulin eilen illalla Prahasta ja odotan jo innolla taas ensi viikolla alkavaa Youthmasteria. Praha oli upea kaupunki ja ilma oli suorastaan kesäinen, +22 astetta. Junamatkat maksoivat kymmenisen euroa suuntaansa ja Airbnb-huone 16€ henkilöltä. Kun matkustaminen Prahaan on noin halpaa, tulee siellä käytyä varmasti useampaan otteeseen. Viikonloppuisen kokemukseni perusteella Prahasta tuli yksi lempikaupungeistani. Lopussa vielä muutama kuva viikonlopulta.


Prahan rautatieaseman puisto, jossa nautimme aurinkoisesta päivästä
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti